Je dag plannen met je AI-assistent. Kan!
Stel je dit voor: terwijl je ‘s ochtends je make-up staat te doen, ben je in gesprek met je AI-assistent. Ze plant je dag, zet alvast een conceptmailtje voor je klaar en checkt je afspraken. Zonder dat je iets hoeft aan te raken.
Klinkt als toekomstmuziek? Nope. De spraakfunctie van Claude (een slimme AI van het bedrijf Anthropic) maakt het al mogelijk. En het voelt voor het eerst écht als een assistent die met je meedenkt.
Jij praat en Claude luistert. En reageert met een natuurlijke stem. Ondertussen zie je de samenvatting van jullie gesprek op je scherm verschijnen. Handig voor wie niet altijd zin heeft om te typen (of gewoon multitaskt met een cappuccino in de hand).
Je agenda laten voorlezen door Claude
Als je een betaald abonnement neemt, kun je Claude je Google Calendar en Gmail laten uitlezen en op basis daarvan mails schrijven of je planning optimaliseren. Zeg maar dag tegen die ochtendrush vol losse to do’s. In praktijk kun je dus tegen Claude zeggen: ‘Hoe laat is die afspraak met de directeur, vandaag?’ ‘Heb ik nog een mailtje gekregen met de agendapunten?’ Waarop Claude bijvoorbeeld zegt: ‘Ja, ik zie dat je vorige week een mail hebt ontvangen. Zal ik ‘m aan je voorlezen?’
Dit geeft het plannen en voorbereiden van je dag natuurlijk een totaal nieuw level. Het enige nadeel is dat de beste features niet gratis zijn. Integendeel. Je kunt wel een paar keer per maand tegen Claude praten, maar wil je echt gebruikmaken van de slimme koppelingen, dan betaal je 20 dollar per maand (of meer als je er echt voor wil gaan).
En ja, voorlopig is het alleen in het Engels. Maar eerlijk? Het tempo waarin dit soort functies zich ontwikkelen is zó hoog, dat we binnenkort vast ook gewoon in het Nederlands kunnen zeggen: ‘Claude, wat staat er vandaag op de planning?’
Zelf gebruik ik nu trouwens de betaalde versie van ChatGPT. Die kan nog niet heel mijn agenda en mijn taken doornemen, maar ik kan er wél een gesprek mee voeren. Als in: ik praat tegen mijn telefoon en mijn telefoon praat terug. En die stem klinkt nog best natuurlijk ook, inclusief ‘eeeh…’ en ‘even kijken, hoor…’. Ik hou ervan.
Waarom dit boeiend is
AI schuift langzaam op van leuk handigheidje naar serieuze werkbuddy. Niet nóg een chatvenster, maar een assistent die proactief met je meedenkt – op momenten waarop jij daar ruimte voor voelt. Zoals tijdens het tandenpoetsen dus. Of op de fiets. Of terwijl je even ademhaalt tussen twee afspraken door.
Dit soort tools gaan ondernemers échte rust geven. En daar word ik blij van. Jij?